Getallentaal

Mijn vriendin Renate, jeugdhulpverlener en yogalerares, 49 jaar, getrouwd met Dethmer en moeder van Tycho en Indra (15 en 12 jaar) doet een opleiding numerologie. Grappend lazen we elkaar vroeger, als kind, de horoscoop voor.  Maar 40 jaar later, een cursus ”Waarzeggerij met getallen” dat lijkt me heel andere koek . Wat bezielt haar in hemelsnaam, vraag ik mij af. Ik besluit Renate te interviewen over wat, hoe & waarom; een persoonlijk verhaal.

Wat triggerde jou om een cursus numerologie te gaan doen? Was dit een logische stap in jouw persoonlijke ontwikkeling? “Hoe het begon, duidt altijd op een verhaal, een proces” zegt Renate. Mooi, denk ik. Kom maar op! Ik ga er eens goed voor zitten: “Via de yogadocentenvereniging werd een workshop Karam Kriya aangekondigd. De workshop heeft me kennis laten maken met de drie jarige opleiding Karam Kriya consultancy, numerologie en spirituele psychologie.  Het leek me leuk om mensen ook individueel te kunnen adviseren over bijvoorbeeld welke meditaties en oefeningenseries bij hen passen. Ik was toe aan een verdieping van mijn yogabeoefening”.

Creëren van bewustzijn

“Ik leerde op de opleiding dat het ging om het creëren van bewustzijn.  Goed en aandachtig luistenen – op zich al helend-  waarbij je tegelijk een interne dialoog voert. In die interne dialoog vertaal je woorden met behulp van de systematiek naar cijfers.  De methode, die op de achtergrond plaatsvindt, helpt bij het bepalen van het probleem of missende inzicht. Die kennis helpt je weer bij het vragen stellen en het richting geven aan een gesprek. Het is dus niet zozeer een rationele leer, als wel een systeem waarbij de consultant, de objectiviteit bewaart doordat hij wat er gezegd is, ‘ijkt’ met de taal van de getallen”.

Het doel is dus een gesprek van hart tot hart, het middel is de numerologie, zeg ik, samenvattend. “Ja”, beaamt Renate. “En het doel is ook bewustzijn te creëren zodat je blokkades, beperkingen, vaste patronen, herkent en zodat je deze beperkingen kan opruimen. Waardoor het natuurlijke verloop der dingen kan plaatsvinden. Het woord Karam Kriya zegt het al: Kriya betekent ‘volledig voltooide actie’ en Karam betekent ‘een actieve rol’ of ‘we gaan er iets aan doen’. In tegenstelling tot Karma, wat ‘actie en reactie’ of ‘oorzaak en gevolg’ betekent”.

Getallen als meditatieobject

Je vertaalt dus woorden naar nummers, zeg ik. Maar hoe werkt dat?

Renate pakt een paar walnoten uit de schaal en legt er één voor ons op tafel. “Kijk”, zegt ze. “de getallentaal is meditatief tot stand gekomen. Als je je focust op deze ene noot, dan denk je aan woorden als: alleen, heel, Individueel, vast, zaad, statisch, aarde.” Ze legt er een tweede noot bij. “Kijk nu gebeurt er iets”. Ja, Ik zie relatie, verbinding, verschil en overeenkomst. “En hierbij hoor water” vult Renate aan. Een derde noot komt er bij. “Nu ontstaat er dynamiek, beweging. Hier horen zien en ogen bij, en actie, doen, vuur. En vier is het getal van bewustzijn”.

Numerologie is dus meer een gesprekstechniek dan een computermodel en ook intuïtiever dan ik dacht. “Zeker!”, zegt Renate, “maar niet vergeten dat de consultant de woorden ijkt aan de zuivere taal van de getallen waardoor het weer objectief wordt”.

Karam Kriya, voltooide actie!

In hoeverre kun je deze kennis gebruiken in je dagelijkse leven?  Renate vertelt: “Stel Indra komt thuis en vertelt me over haar dag op school. Ik hoor voornamelijk 1 en 3 woorden. Om volgens het natuurlijke proces tot 4 te komen, heeft ze eerst de 2 woorden nodig . Dat wil zeggen het inzicht dat hoort bij 2 woorden. Ik stel dan vragen die horen bij 2 woorden, die hebben te maken hebben met behoefte. Bijvoorbeeld, hoe ga je voor jezelf zorgen? Al pratende komt ze tot het nodige bewustzijn en kan vervolgens de volgende stap zetten. Karam Kriya, voltooide actie!”

Levenscycli

Kun je iets vertellen over de leeftijdsfase waarin wij zitten? 49/50 jaar Met een paar krabbels tekent Renate onderstaand schema op papier:

“Kijk, om de 7 jaar verandert ons bewustzijn en zijn we afwisselend meer extravert, naar buiten gericht of introvert meer naar binnen gericht.  Van 0 tot 7 is ons bewustzijn meer naar buiten gericht. Van 7- 14 maar naar binnen, in de puberteit en adolescentie 14-22 meer naar buiten, van 22-28 weer meer naar binnen, enzovoort.

Om de 11 jaar kom je intellectueel in een andere fase. Je interesses en belangstelling kunnen helemaal veranderen. Zo kun je ineens besluiten dat klassieke muziek helemaal geweldig is, terwijl je er daarvoor weinig belangstelling voor had. Of iemand heeft plots de overtuiging dat je meer leert door met mensen te praten dan boeken te lezen.  De boeken gaan ineens aan de kant. Tijd voor iets anders. Je kent dat gevoel wel, dat opeens alles anders moet, het-roer-moet-om-gevoel.

En dan is er nog de 18 jaar cyclus: In de eerste 18 jaar staat fysieke groei heel erg centraal. Van 18 tot 36 zit je nog in de bloei van je fysieke kunnen. Tussen 36 en 54 nemen de krachten al af. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je misschien meer op je voeding moet letten. Na 54 jaar wordt de kwaliteit van de voeding relevanter, het willen bewegen wordt minder (maar nog wel belangrijk), rustpauzes zijn nodig. De afname van je fysieke kracht wordt gecompenseerd doordat je, als je ouder wordt zoals het bedoeld is, je wijsheid groeit. Je bent meer in contact met andere delen van jezelf, het geestelijke stuk”.

Het natuurlijke verloop der dingen

Met andere woorden, vanaf je 50 wordt je gewoon spiritueel, of je dat nu wilt of niet! Haha het is een feest van herkenning. Ik schenk nog een kopje verwarmende gemberthee in en Renate vervolgt haar verhaal.

Renate omcirkelt in de tabel een paar cruciale leeftijden waar 2 of zelfs 3 cycli min of meer samen komen (zie tabel, boven) “We noemen dit clusterleeftijden. Alles komt samen. Van je 33e tot 36e jaar kan het dus een lastige periode zijn.  Dit gebeurt ook van je 54e tot je 56e. Ook rond je 21e/22e  en 42e/44e kunnen bewustzijn en inzichten opeens veranderen. Hoewel dit een algemeenheid is waar iedereen mee te maken heeft, zijn de problemen die je (kunt) hebben zeer persoonlijk. De kunst is rekening te houden met het natuurlijke verloop der dingen alsmede de persoonlijke. Ingesleten vaste patronen herkennen”.

Mijn hoofd duizelt van de getallen. maar wat vind ik het inspirerend! Ik heb vanmorgen heel veel geleerd, maar ik vrees dat ik dit verhaal  niet in een kort blogje van 400 woorden krijg gepropt, hoeveel ik ook schrap. Maar ach, als ik de 1000 woorden haal, dan is dat symbolisch voor Heel, Alles, Af, Aarde en Zaad. Een zaadje dat misschien door dit verhaal, in jouw bewustzijn gepland is.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *