Het verhaal

Het Ego

“Het ego houdt van drama en conflicten, want het heeft een gevoel van afgescheidenheid nodig om te kunnen blijven bestaan. Ik ben anders, beter, mooier, zieliger dan de anderen, wil het denken. Het is voortdurend in conflict met anderen om een gevoel te krijgen van ‘dit ben ik’ en ‘dat zijn de anderen’….”, lees ik in een interview met Eckart Tolle, mijn favoriete schrijver van dit moment.

Onmiddellijk zweef ik terug naar een confronterend moment eerder dit jaar. Ik ben op een persoonlijke effectiviteitstraining in Londen. Tijdens een bizarre huil-lach-stilte-meditatie wordt er gehuild, gejammerd, gekreund en geschreeuwd en vervolgens geglimlacht, gegrinnikt en geschaterlacht. Ik voelde die enorme ellende of de uitbundigheid die anderen schenen te voelen niet. Ik voelde me misschien wat ongemakkelijk en daarna kalm en op mijn gemak in een zaal vol huilende en lachende medecursisten.

Dramaqueen

Na deze bizarre huil-lach-stilte-meditatie klim ik op het toneel en vraag onze cursusleidster of ik wel “normaal” ben. Ik sta in het spotlight met mijn onzekerheid en hoor: “Dŭh, tuurlijk, ben je normaal. Je bent toch geen alien? Je voelde heus wel iets! Ongemak, kalmte, tevredenheid? Weet je wat je wel bent? Je bent een dramaqueen!”

Ik sta perplex. Ik vind van alles van mijzelf maar niemand heeft mij eerder een dramaqueen genoemd. Hoezo dramaqueen? Ik?!? In verwarring en tegelijk ook gerustgesteld door de bevestigende knikjes van medecursisten, die zich herkenden in mijn vraag, druip ik het toneel af. In gedachten verzonken.

The show begins

Een dag lang stoei ik met mijn opstandige ik. Ik ben aan de winnende hand. Langzaam verdwijnt de mist uit mijn hoofd en verschijnt Marieke 4.0 op het toneel; de wereldreiziger; op zoek naar de wereld en mijn plek daarin. Daarna Marieke 5.0 de ondernemer, met café en vriend W. Het wordt druk op het toneel. Marieke 6.0; de happy single, carrièretijger en Ironlady tegelijk. Marieke 7.0 met zeilboot en Vriend E. Daarvan zijn er zelfs meerdere versies. Marieke 7.1 , 7.2 en 7.3 voor alle keren dat het aan- en uitging. Mijn nieuwste versie is Marieke 8.0; de ontwaakte, met Lief A. Elke episode wordt afgesloten met een spectaculaire cliffhanger. Het leest als een mooi jongensboek, vanuit een alwetend perspectief geschreven. Ik vermoed dat Marieke 9.0 ‘de overlever’ zal zijn. Meteen voel ik dat het nieuwe verhaal al klaar staat, terwijl het huidige verhaal nog niet eens is afgerond. Het laatste hoofdstuk is natuurlijk Marieke 10.0 – The End. Bah, geen leuke gedachte.

De open plek

Opeens besef ik: Ik zit buiten mijzelf! Ik observeer, kijk naar mijzelf van een afstandje. Ik ben de boom in het midden van een open plek in het bos. Kan alles goed overzien vanaf mijn kruin. Ik zie hoe de hertjes naderen en dat een vogel een nestje maakt op mijn kop. Andere bomen houd ik op afstand. Te ingewikkeld. Ik voel me sterk en zelfstandig … en alleen.

Wortelschieten

“Oké oké, I got it” roep ik. Dramaqueen delft definitief het onderspit. De mist is opgetrokken, het gevecht gestreden. Ik bedank haar voor de bewezen diensten. ‘Ik had je nodig om mijn leven groots en meeslepend te maken, maar vanaf nu red ik het alleen.’ Ik plant mijzelf stevig met mijn wortels in het bos, tussen de andere bomen. Vanuit hier ga ik lekker voelen hoe ik wortel schiet. Ik beweeg met de seizoenen mee, ga vanuit mijn hart leven en ben en blijf in verbinding met mijn vriendjes, de andere bomen in het bos. Ik ga uit mijn hoofd en in mijn hart!

Ik klap de jongensroman dicht. Niets Marieke 5.0, 6.0, 7.0. Er is maar één Marieke en dat is Marieke punt. En ik was er altijd al. Ik heb de verhaaltjes niet meer nodig. Ik ben heel, compleet en perfect zoals ik ben.

2 Comments

  1. Sharon

    Mooi Marieke hoe je zo mooi verwoord wat “echt verbinden” betekent. Hoeveel verhalen vertellen we ons zelf voordat we de moed hebben om onszelf zichtbaar te maken voor onszelf en de mensen om ons heen.
    Hoe eng dat ook lijkt, zodra je het durft is het leven zoveel fraaier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *