Spiritueel ontwaken

Proloog – juni 2018

‘Lieve God, beschermengel, helende engelen, anybody, help me’, prevel ik. ‘Help me bij mijn reis naar de binnenwereld, mijn ziekte en help me genezen in de breedste zin van het woord, alstublieft! Ik kan het niet alleen.’ Hier, in de beschermende omgeving van mijn werkkamer, durf ik wel. Buiten komt het woord God niet over mijn lippen, noch wordt er een traan geplengd. ‘Ik heb de regie over mijn eigen leven’ is het motto van mijn rationele zelf. Ik heb niet geleerd te bidden. Mijn onwennig gebed houdt het midden tussen een opgezegd versje en een smeekbede.

Mijn rationele zelf probeert me te troosten ‘Met onze wilskracht en levensvreugde vechten we er ons wel doorheen’, zegt ze. ‘Nee’, zeg ik, ‘Dit keer is er meer nodig dan wilskracht.’ Mijn spirituele zelf krijgt de ruimte. Miss Spirit is in haar nopjes met haar ‘tempel‘. De voormalige werkkamer is nu haar domein. De spreuk aan de muur ‘Getting things done’ heeft ze opgeofferd. Nu hangt er in kleurige letters: ‘Do what you love’ en ‘Be who you are’

Naar Brazilië – September 2018

Met in mijn koffer alleen maar witte kleding, een stapel boeken, een stapel inzichtkaarten, en wat kleurpotloden en schrijfgerei, stap ik, samen met schoonsis E op het vliegtuig. Na drie keer toevallig iets gelezen en gezien te hebben over John of God, de krachtigste, levende genezer van het moment, wist ik het zeker: dit is een teken. Ik moet naar Brazilië, om precies te zijn naar Joao Teixeira de Faria, beter bekend als John of God. Ik vind Schoonsis E bereid om me te vergezellen. We gaan deze weken elkaar en onszelf nog beter leren kennen, besluiten we. We gaan all the way, we dompelen ons helemaal onder in deze nieuwe wereld.

Doel en Missie 

Schoonsis E en ik bepalen in het vliegtuig onze doelen en missies. Miss Spirit heeft haar huiswerk gedaan en fluistert ‘Ga voor genezing in de breedste zin van het woord: van lichaam, geest en ziel’. Onmiddellijk is daar het betweterige stemmetje van Miss Ratio: ‘Weet je het wel zeker? Ben je niet heel erg teleurgesteld als alleen je geest geheeld is?’ Miss Ratio heeft een punt. Volgende vraag: ’Wat is mijn missie? Ik ben toe aan een stip op de horizon’, zeg ik. Miss Ratio klapt in haar handen. ‘Yes! Dit is mijn terrein: Plan-Do-Act en alles komt goed’, zegt ze. Ik wil Miss Ratio graag geloven. Geduldig wacht ik op het commentaar van Miss Spirit. Aarzelend zegt ze: ‘Ik weet het niet, als het doel niet oprecht is, is de weg ernaar toe een hel.  Wat is er gebeurd met leven in het NU?’

Abadiania

Abadiania blijkt een klein stadje, een uur rijden van Brasilia, de hoofdstad. Middendoor loopt een zesbaans autoweg die het drukke deel en het deel met de Casa van John of God en haciënda’s scheidt. Er heerst een bijna serene sfeer in ons deel. De lage kleurrijke gebouwtjes, de onverharde, stoffige straten  en de groepjes in wit gehulde toeristen doen buitenaards aan. Alsof we te vroeg in de hemel beland zijn. We flaneren in onze witte outfits over de enige winkelstraat die Abadiana rijk is. Stenen engeltjes en sieraden, al dan niet met de zegen van John of God, trekken mijn aandacht. Al verkennend en slenterend brengen we een paar dagen door voordat het zover is, ons moment met de genezer. Een engelachtige Braziliaanse dame met lang blond haar ontfermt zich over ons. Ze heet Maria. Onze zorgvuldig geformuleerde vragen vertaalt ze in eenvoudig Portugees. ‘De entiteiten¹ die John of God (JoG) omringen weten toch wel wat we nodig hebben’, zegt ze.

Casa de Dom Inasio de Loyola

Ongeveer de helft van de aanwezigen verdwijnt in de grote gebedszaal. Zij zorgen al mediterend voor de positieve vibe. De andere helft wordt verdeeld in rijen en neemt plaats in de zaal voor het podium. Als onze rij “de-eerste-keer-rij” afgeroepen wordt, schuifelen we in rap tempo door de gebedszaal richting JoG.In de ongeveer 3 seconden die ik voor de genezer sta, of eigenlijk de entiteiten, leg ik mijn hand in de zijne en kijk hem aan. Eén hele tel. Hij murmelt iets. Gelukkig, Maria verstaat het wel. Snel worden we naar buiten geleid. Ik ben beduusd, mijn westers hart wil meer. ‘Tsja, thats me!’, grinnikt Miss Ratio. Diezelfde middag mag ik in de rij voor een spirituele operatie, vertelt Maria. Schoonsis E en ik zweven richting “Juices”, het populaire restaurant met de beste Açai smoothies ter wereld, omdat we na deze ongewone ochtend, heel dringend moeten aarden.

Een spirituele operatie

’s Middags staan we als doorgewinterde JoG bezoekers in de operatierij. Miss Ratio hebben we buiten op een bankje geparkeerd. Als wij aan de beurt zijn, schuifelen we wederom door de gebedszaal. Dit keer worden we een kleine kapel in geleid. We worden aangestampt op de harde kerkbanken. Ogen dicht, hand op ons hart en denkend aan onze hulpvraag, luisteren we naar de gebeden, die door de kapel galmen. Net als we lekker in ons momentje zakken, horen we: ‘Open your eyes, you are healed’. Miss Ratio heeft me meteen teruggevonden en fluistert: ‘Is dit alles?’ Een beetje boos spreekt Miss Spirit ons beide toe: ‘Jazeker, dit is alles!, Een bliksemsnelle stoot liefdevolle energie met de kracht van een tornado is door ons hart geraasd. Dit is fantastisch, wonderlijk en briljant!’ Ik knik schuldbewust. Miss Ratio denkt het hare ervan: Wat was er mis met ons hart? De ziekte zit in onze buik!

Tijd voor introspectie

Braaf volgen we de lange lijst instructies: o.a. geen workout, geen chili, geen alcohol en geen seks. Zonder enige inspanning pakken we een taxi en rollen we in bed. 24 uur later worden we wakker en besluiten we dat we maar één ding willen: terug naar bed. We slapen 48 uur en voelen ons vreemd sloom en zalig. Zelfs miss Ratio voelt dat er iets veranderd is. De rest van de week doen we niets, we lezen, schrijven, kauwen op inzichtkaartjes, stellen elkaar ingewikkelde levensvragen, ik leer het verschil tussen bidden en mediteren. Bidden is praten met God, mediteren is op zoek naar God in jezelf door naar de stilte te gaan. Ik krijg een sneltreincursus geweldloos (verbindend) communiceren van Schoonsis E. ‘Eat, Pray & Love’ van Elizabeth Gilbert lees ik in één adem uit en ook het luisterboek ‘Een nieuwe aarde’ van Eckard Tolle geeft stof tot nadenken. 

Al die inzichten komen in korte tijd tot me en ik voel me als in een snelkookpan. Alsof puzzelstukjes op z’n plaats vallen, alsof alles wat ik hiervoor gedaan heb een opstapje was voor wat hier gebeurt. Ik luister naar mijzelf, naar al het weggestopte verdriet. Uit mijn onderbuik komen gevoelens waarvan ik niet vermoede dat ik ze had: liefde, vrede, rust, dankbaarheid voor deze plek, deze les en dit moment met Schoonsis E in Brazilie.

‘ Vier benen op de grond, een hoofd vol loof, de wereld door het hart bezien…” uit Eat, Pray, Love – Elizabeth Gilbert

Missie Completed

Alle nieuwe inzichten leiden mij naar mijn nieuwe doel, namelijk GEEN doel, maar gewoon ZIJN. Daaruit volgen vanzelf acties en al die kleine acties zullen zorgen dat er weer richting komt in mijn doen. Ik heb helemaal geen stip op de horizon nodig. Sterker nog, als ik nu een stip zet, is dat een stip uit mijn huidige koker. Als ik iedere dag, de juiste dingen om de juiste reden doe en over tien jaar terugkijk, dan is dat een betere plaats om te zijn, dan elke stip die ik vandaag zou zetten. Ik besluit me geen zorgen meer te maken over het gebrek aan missie. Miss Spirit knikt zelfvoldaan en zelfs Miss Ratio ziet er ook de logica van in. Een ander soort logica, een meer vrouwelijke soort. We bestempelen de oude logica, die van deadlines en doelen als mannelijk en westers en vanaf nu volgen we de nieuwe logica, de vrouwelijke, de stem van het hart.

Thuis  – oktober 2018

Thuis, na een heerlijk ontspannende vakantie met Schoonsis E, besluit ik dat het tijd is voor een nieuw project. Ik voel me geweldig, energiek en superfit. De zomer wordt verlengd met een fijne Indian summer, ideaal voor een klus in de tuin. Ik ga de schutting opknappen. Ondanks het kabaal van de schuurmachine hoor ik miss Ratio roepen: ‘Ga even je bloedwaarden checken, misschien ben je spontaan genezen.’ Ik voel wel wat voor haar idee. Stel je voor! Dan kan ik het maar beter weten. Ik word vrolijk bij de gedachte en spoed mij naar het ziekenhuis.

Helaas, mijn ziekte is niet op magische wijze verdwenen. Dat kan ook niet en niemand heeft me dat ooit wijsgemaakt, integendeel; wat in jaren ontstaat, kan niet als bij toverslag verdwijnen, zelfs niet door JoG. ‘Maar dat wil niet zeggen, dat er niet iets wonderlijks gebeurd is’, betoogt Miss Spirit. ‘Geef het tijd, laat het los en leef met je hart.’ Miss Spirit heeft gelijk. Ik ben teleurgesteld in de uitkomst van het bloedonderzoek en tegelijk tevreden met het resultaat van de voorbije weken vol zelfonderzoek. De weken in Abadiana hebben me wakker geschud. Hoewel mijn zelven nog vaak met elkaar in de clinch zullen liggen, is er toch ook een mooi verbond gesmeed. Miss Ratio heeft Miss Spirit omarmd en samen ontfermen ze zich over de jongste telg van de familie, Miss Hart, geboren in Abadiania.

Miss Hart

Miss Hart laat zich duidelijk horen en weet precies wat ze wil. ‘Noem me niet steeds klein! Ik ben moedig en groot. Kijk maar!’ Ze danst en wiebelt over de pas gebeitste schutting. Ik luister steeds vaker naar Miss Hart als de dames Ratio en Spirit met elkaar verbaal op de vuist gaan. Miss Hart blijkt de ontbrekende schakel. Voordat ik mij in blinde paniek en machteloosheid tot de spiritworld wend, luister ik voortaan eerst naar Miss Hart. Ze is ongekend wijs, voor een meisje van haar leeftijd. Ik prijs mezelf gelukkig. Met dit bonte gezelschap aan zelven, sta ik er nooit meer alleen voor. 

¹ entiteiten; Een entiteit is een wezenlijkheid zonder lichaam. In de esoterie wordt een entiteit ook wel als een geest gezien. 

² spirituele interventie; spirituele operatie, operatie of behandeling van lichaam of lichtlichaam, uitgevoerd door entiteiten.

Sfeerinpressie Abadiania

4 Comments

  1. Karin

    Wat een mooi verhaal en wat herken ik jou in al je aspecten in de reis (nee, niet die in het vliegtuig) die je in Brazilië hebt gemaakt. Je bent een ruwe diamant met veel facetten en ik vind het fijn dat je ongeslepen bent. Dank voor het delen lieve Marieke!

  2. Marieke

    In december 2019 is Joao de Deus, of John of God, veroordeeld voor seksueel misbruik. De medewerkers van Casa Dom Inacio de Loyola bieden healing op afstand aan. Abadiania is inmiddels tot een spookstad verworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *