Uit je vel

Benggg, rinkeldekinkel, in duizend stukjes uiteengespat op de harde tegelvloer. Een vaas, een spiegel, 7 jaar ongeluk. Nee, loslaten is niet leuk. Toegegeven, de zwaartekracht speelt ook een belangrijke rol. Dit keer gaat het om een vaas of een spiegel. Maar wat, als het gaat om een vaste overtuiging? Die gaan doorgaans met veel minder kabaal kapot. En het is geen kwestie van seconden, maar van weken, maanden, misschien jaren. De enige overeenkomst is de negatieve bijklank: Drama, Kapot, Verlies, Voorbij, Over en Uit. Maar is dat wel zo?

Struisvogelpolitiek

In eerste instantie weet je niet eens dat je last hebt van een vaste overtuiging. Althans ik niet. Mijn leven was perfect. Ik wilde graag groots en meeslepend leven, had een prachtig huis en een goedbetaalde baan, een vriend, een bruisend sociaal leven en teveel hobby’s om op te noemen. Kortom, ik had alles! Jaja, ahum, het knagende gevoel in mijn binnenste negeerde ik al een tijdje. In deze fase van mijn leven leken carrière en huis belangrijker dan voldoening. Als een mantra herhaalde ik mijn lijfspreuken. Struisvogelpolitiek heet dat.

THT-datum

Zo’n knagend gevoel of gewoon niet lekker in je vel zitten is een mooi moment voor een diepteonderzoek. Misschien is er, zoals bij mij, sprake van een overtuiging waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is?  Overigens, overtuigingen hebben een functie. Ze zijn doorgaans onbewust gecreëerd en dat is prima. Niets mis mee. Je hebt ze gemaakt om jezelf te beschermen of jezelf uit te drukken. Maar eens bruikbare overtuigingen kunnen opeens sterk verouderd zijn en hardnekkig ingesleten. ‘Ik ben sterk en zelfstandig’. Deze overtuiging zat mij behoorlijk dwars bij het aangaan van liefdesrelaties en het uiten van emoties. Of deze: ‘Mijn huis is mijn vrijheid’, terwijl mijn huis in feite, ongemerkt, een gouden kooi geworden is. ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’; ‘Mind over body’; ‘Zonder werk ben je niemand’; ‘Eeuwig jong moeten/willen zijn’. ‘Ik huil niet’. ‘The sky is the limit’. Zomaar wat overtuigingen uit mijn koker. Herkenbaar?

Zoals gezegd kun je dus behoorlijk last hebben van zo’n vast geroest idee. Het belemmert je bij de volgende stap, in je loopbaan, je persoonlijke ontwikkeling, je relatie, je leven. Je bent de regie kwijt, jouw overtuiging regeert. Hoe heerlijk zou het zijn als je weer vrij en onbevangen beslissingen kunt nemen zonder die rugzak met emotionele beperkingen? Weg! Die te krappe jas. Werp hem af, kruip uit je vel. Ga er voor.

Weer 21 😊

Het laatste jaar heb ik heel wat losgelaten. Op allerlei manieren. Soms door niets te doen soms door iets te doen. Ik geloof dat er niet één methode is die voor iedereen werkt. Het is een individueel proces waarbij het besef de helft van de oplossing is. Hoe dat besef naar jou komt, hang helemaal van jouzelf af. Ik kies voor dagelijkse meditatie momentjes om dichter bij mijn gevoel te komen. Lees boeken over zielsgezondheid en over kanker. Het boek ‘De Helende Reis’ van Brandon Bays, maakte zo’n indruk dat ik meteen een retourtje geboekt heb bij Nathalie. Deze reis naar mijn binnenste vind je in stripvorm op: https://www.riddervanzwaarden.nl/blog/de-helende-reis-brandon-bays/ En het resultaat?  Ik voel me weer 21! Voel me bevrijd. Ik doe nu gewoon weer de dingen waar ik blij word, zonder te weten of dat ergens toe leidt. Ongecompliceerd genieten van alles wat er is. Weg muizenissen, weg rugzak, ik ben weer als nieuw! Ik heb losgelaten en ben niet in duizend stukjes uiteengespat. Ik ben heel.